Adından da anlaşılacağı gibi akıllı binalar, enerji verimliliğini, konforu ve refahı artırmak için akıllı teknolojileri kullanan binalardır. Belirli bir konum için doğru binayı seçerken, enerji tüketimini etkileyebilecek tüm faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. Ek olarak, kapsamlı bir tanım, ilgili sosyal, çevresel ve ekonomik değerleri hesaba katmalıdır.
BREEAM Sürdürülebilirlik Derecesi
BREEAM sürdürülebilirlik derecesi, binaların çevresel performansını belirleyen bir dizi yönergedir. Bu standartları karşılayan bir bina akıllı olarak kabul edilir. Akıllı teknolojileri kullanan binalar en yüksek BREEAM derecesini elde edebilir. Bunu başarmak için binaların her kategoride belirli sayıda puan alması gerekir. BREEAM derecelendirmesinin her bölümü, bir şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilecek ayrıntılı yönergeler sağlar.
Bir binanın “İyi” bir BREEAM sürdürülebilirlik derecesi alması için %45 ile %54 arasında puan alması gerekir. Daha düşük seviyeler artık ayırt edilemese de, genellikle projede eksik olan birkaç noktayı yansıtırlar. Bununla birlikte, bu binalar hala diğerlerinden daha verimlidir.
Enerji Tasarrufu
Akıllı bir bina, enerji tasarrufu da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Akıllı binalar, yüzyıllardır atıl durumda olan süreçleri otomatikleştirerek, kullanım ve tüketim maliyetlerini düşürebilir. Ayrıca, yolcu deneyimini iyileştirebilir ve çalışan verimliliğini artırabilir. Henüz, binaların sadece yaklaşık %1’i akıllı bina olarak sınıflandırılmaktadır. Akıllı binalar çevre üzerinde önemli bir etki yapma potansiyeline sahiptir.
Enerji tasarrufuna ek olarak, akıllı binalar elektrik şebekesine yük azaltımları satarak gelir elde edebilir. Örneğin, akıllı binalar aydınlatmayı doğru zamanlarda kontrol ederek aydınlatmada %25’e varan tasarruf sağlayabilir. Güneş ışığının enerji tüketimi üzerindeki etkisini de karşılaştırabilirler.
Sistemlerin Kontrolü
Akıllı binalar, enerji verimliliğini, kullanıcı konforunu ve izleme yeteneklerini geliştirmek için bir dizi teknoloji kullanır. Bu teknolojiler, nesnelerin interneti (IoT) protokollerini ve bina yönetimi yazılım paketlerini içerir. Bu yazılım paketleri, binanın fiziksel koşullarını izlemek için konum tabanlı hizmetleri kullanır. Örneğin, bir binanın boş olduğunu algılayabilir ve cihazları otomatik olarak kapatabilirler.
Üreticiler genellikle akıllı bina sistemlerini uygulamak için özel yazılımlar geliştirir. Bu, bina sahipleri için en büyük zorluğu yaratır. Ancak, birçok üretici artık protokole odaklanıyor ve açık standartları destekliyor. Bu, farklı sistemlerle uyumlu daha açık ürünlerle sonuçlanabilir.