Web sitesinin hızlı olması kullanıcı deneyiminin baş aktörleri arasında yer alır. Sayfa da olan 1-2 saniyelik gecikme ;
– %10 daha az görüntülenme
– Müşteri memnuniyetinde düşme
– Dönüşümlerde %10 gibi bir kayıp
olmasına neden oluyor.
Web Sitesi Hız Optimizasyonu Dönüşümleri Nasıl Etkiler ?
En basit anlamıyla siteniz yavaşsa ziyaretçilerinizi kaybedersiniz. Genel verilere bakıldığında kullancıların neredeyse yarısı bir web sitesinin 1-2 saniyede yüklenmesini bekliyor. Yarıya yakın bir kısmı ile 3 saniyeden fazla sabredemiyor. Bu da eğer site yüklenme süreniz 3 saniyeden fazla olursa ziyaretçilerinizin yarısını kaybedeceğiniz anlamına geliyor. Dönüşüm oranına zararı büyüktür.
Web Site Hızı Görünürlüğü Nasıl Etkiler ?
Site aramalarında yükleme süresi kullanıcıların sizi ilk sıralarda ne kadar hızlı bulabileceklerini etkiler.
Kullanıcı deneyemi sıralamalarda önemli bir faktördü. Fakat mobil öncelikli indekslemeden önce yalnızca masaüstü deneyimi ön plandaydı. Bu da şu demek mobil deneyiminiz kötü olsa bile ilk sıralarda çıkabiliyordunuz ancak şu an o geçerli değil.
Sıralamanızı ve görünürlüğünüzü korumak için web site hızlandırmalarını bilmeniz önemlidir. Tarayıcılarda ve ekran boyutunda , hızlı ve kolay deneyim sağlayan bir siteye sahip olmalısınız.
Herkes Sormuştur Web Sitem Neden Yavaş ?
Site hız testi yaptınız ve bu testin sonucunda sitenizin yavaş olduğunu gördünüz. Site yükleme yavaşlığının birçok sebebi olabilir. Sunucu yükleme süresi , görsel boyutları vs. sahip olduğunuz her şey buna neden olabilir.
Bu da sayfa hızınızı değiştirmenin bir çok yolu olduğunu gösterir size.
Web Sitemi Nasıl Hızlandırabilirim ?
Web sitenizdeki her sayfanın yükleme süresini etkileyen bir çok neden vardır. Bununla oranlada hızlandırmanın da bir çok yolu vardır.
1.HTTP İsteklerini Azaltın
Yükleme süresinin %80 gibi bir kısmını rssimler , komut dosyaları gibi sayfaların farklı bölümlerini indirerek harcıyor. Bunların her biri için HTTP isteği yapılır , bu sebeple sayfadaki bileşen sayısı ne kadar çok olursa sayfa görüntülenme hızı düşer. Eğer Google Chrome kullanan biriyseniz sayfanızın HTTP istek sayısını Geliştirici Araçları kullanarak görebilirsiniz ve bu istek sayısını azaltabilirsiniz.
2.JS ve CSS Dosyalarını Küçültün ve Birleştirin
Bu sayıyı gördüğünüze göre artık işlemlere başlayabilirsiniz. Bunun için en iyi yer HTML , CSS ve JavaScript dosyalarıdır. Bunlar site görünümünü belirttiği için çok önemlidir. Ayrıca her kullanıcı ziyaretinde sitenizin istek sayısıda artar. Bu sayıyı dosyalarınızı küçülterek ve birleştirerek azaltabilirsiniz. Bunu her dosya için yapmalısınız demektir.
Bir dosya küçültmek biçimlendirme , beyaz alanı ve kodları kaldırmayı içerir. Gereksiz her kod sayfanın boyutuna eklenir. Boşlukları , kesmeleri vs. kaldırmak önemlidir. Bunları kaldırdığınız takdirde sayfanız daha yalın hale gelmiş olur. Bu işlemleri yapmak da biraz teknik bilgi istemektedir.
3.Sunucu Yanıt Süresini Azaltın
Sayfanızın ne kadar hızlı yüklenmesini etkileyen en önemli şey , DNS aramanızın geçme süresidir. Bir tarayıcıya herhangi bir URL yazıldığında DNS sunucusu URL ‘yi çevrimiçi konumu gösteren IP adresine çevirir.
DNS araması belirlenmiş bir DNS kaydını bulma işlemidir. Telefon rehberinde bir telefon numarası aramak olarak düşünebilirsiniz. Bunu geçmenin yolu ,DNS sağlayıcısının hızına bağlıdır. Eğer yavaşsa daha hızlı bir sunucu seçmeniz gerekmektedir.
4.Sıkıştırma Denetimi Yapın , Etkinleştirin
Kalitenizi düşürmeden boyutları olabildiğince küçültün. Boyutlar ne kadar küçük olursa okadar hızlı yüklenir , buna oranlada yükleme süreniz düşer.
Dosyalarınız ne kadar küçükse sayfa yüklenmesi okadar hızlı olur. Bunun için en güzel yol dosyaları sıkıştırmaktır. Gzip ile sıkıştırmak standart bir uygulama olarak görülmektedir. Bu araç dosyalarındaki benzer kod dizilimlerini bulur. Sonra da dosyalarınızı küçültmek için geçici olarak değişime uğratır.
Çoğu web sunucu bu uygulamayı kullanmaktadır. Bugünün internet trafiğindeki bir çok tarayıcı Gzip uygulamasını desteklemektedir. Bu da site hızlandırmak için çok güzel bir yöntemdir. Yazılım altyapınıza göre sıkıştırma işlemlerini kodlarla veya eklentiler aracılığıyla tamamlayabilirsiniz.
5.Tarayıcı Önbelleğe Almayı Etkinleştir
Herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğiniz zaman , o sitenin içeriğindekiler sabit diskteki önbellekte veya geçici depolama alanında saklanmaktadır. Bunun sayesinde o web sitesini tekrar ziyaret ettiğiniz zaman tarayıcınız başka bir HTTP isteği göndermeden sayfayı yükleyebilmektedir.
Bunu aktifleştirmek için kullandığınız altyapıya uygun çözüm yollarını araştırmanız gerekmektedir. Eğer altyapınız WordPress gibi içerik yönetim sistemi ise cache eklentilerinde bu özellik mevcuttur. Doğru bir ayarla tarayıcı önbellekleme işlemini halledebilirsiniz. Bunu yaptığınız takdirde sıkıştırma işlemlerinde sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
6.Görüntü Boyutlarını Azaltın
Bu en önemli nedenlerden birisidir. Görseller site hızına etki eden faktörlerdendir bu konuda da büyük rol oynar. Çoğu zaman site hızına etki eden sayfa yükleme hızını düşüren büyük dosyalardır. Tabi ki bunları tamamen kaldırmak bir çözüm yolu değil. Bunu yapmanın en iyi yolu görseller en uygun şekilde optimize etmiş olmaktır.
Buna şöyle devam edebiliriz kullandığınız görsellerin formatından , boyutuna kadar hızı etkileyen sebepler var. Görselleri optimize ettikten sonra bir sorun olmayacak ve site hızınızı da arttırmış olacaksınız.
7.Bir CDN Kullanın
Açılımı Content Delivery Network olarak bilinen CDN bir içerik dağıtım ağıdır. CDN siteye ait ve değişmeyen içeriklerin kullanıcıya en yakın CDN sunucusundan verilerek sitenin daha hızlı açılmasına olanak sağlar. İçerik dağıtım sunucularından oluşmuş bir bütündür.
Eğer sitenizdeki içerik sayısı çok fazla ise sitenizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir CDN.
8.Videolar İçin Harici Depolama Platformlar Kullanın
Günümüzde sürekli gelişmekte olan ve web sitelerinden ayrılamaz olan şeylerdir videolar. Onlarca sayfa da anlatabileceğiniz bir konuyu videolarla daha kısa sürede , daha etkili ve daha çekici olarak kullanıcılarınıza sunabilirsiniz. Bu kolaylığın yanında hızınızı etkileyen yönleri de vardır.
Bunun en kolay çözüm yolu videoları kendi sunucunuza değil de belli bir platforma yükleyebilirsiniz. Bunun için en çok kullanılmakta olan youtube gibi platformları tercih edebilirsiniz.
9.Lazy Load Kullanın
Bu yöntem genellikle içeriği kalabalık olan , büyük hacimli sitelere önerilmektedir. Bir web sitesi tarayıcıda aratıldığı zaman bütün sayfa yüklenmeye başlar ve gösterime sunulur. Tam da bu noktada Lazy Load kullanımını size önerebiliriz.
Büyük hacimli ve içeriği çok kalabalık olan sitelerde sayfanın ekrana sığıcak olan kısmı gösterilir ve siz sayfayı aşağı çektiğiniz zaman geri kalan kısmı yüklenmektedir. Bu da sayfa yüklenme süresini kısaltır. Bununla birlikte de site hızınız artmaktadır. Fakat siteniz sade ve yalın ise bu özelliğe pek de ihtiyacınız olmadığını söyleyebiliriz.
10.Sitede Kullanılan Eklenti Sayısını Azaltın
Eğer ki içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız eklenti sayılarını azaltmanızı öneririz. Sisteme daha az yük veren eklentiler kullanın. Eklentiler fazla olursa güncelleme konusunda sıkıntılar çekebilirsiniz. Site hızınızda düşer bunun yüzünden.
Benim size önerim size sadece sizin ihtiyacınız olan eklentileri ekleyin ve çok sayıda eklemeyiniz.
11.Cache Eklentileri Kullanın
Daha demin söylediğimiz gibi de içerik yönetim sitelerinde kullanabileceğiniz revaçta olan Cache eklentilerini kullanın. Farklı farklı eklentiler vardır bunun için. En iyi performansı sağlayacak olan eklentileri seçin ve ayarlamaları doğru yaptığınızdan emin olun. Bu sayede de yukarıdaki çoğu maddeleri bu eklentilerle halledebilirsiniz.
12.Yönlendirmeleri Azaltın
Yönlendirmeler sitenizi taşırken ve silerken gerekli olabilirler. Bağlantıların kopmasıyla ilgili sorunların çözülmesinde en iyi yollardan biridir. Çok fazla bağlantıya sahip olmak özellikle de mobil cihazlarda site hızının düşmesine neden olur. Bunun nedeni de ek HTTP istekleri oluşturmasıdır.
Bu nedenle çok fazla yönlendirme yapmayın. Eğer yönlendirme döngüsü halini almışsa .htaccess dosyanız üzerinden tek bir linke yönlendirin. Bu sayede de site hızınızı düşürecek olan olumsuz faktörleri en aza indirebilirsiniz.
13.Site Hızınızı Sürekli Kontrol Edin
Yaptığınız işlemler sonucunda site hızınız istediğiniz seviyelere gelir ve makul seviyelerde yükselir. Ancak sürekli güncellenen sitelerde site hızınızı hem mobil hem de bilgisayar ortamında sürekli takip etmenizi fazlasıyla öneriyoruz.
Her iki ortamda da hızı kontrol etmek için 2 tane araç önerebiliriz size : GtMetrix ve PageSpeed Insight. Söylediğimiz bu iki platformda size site hızınızı ve yapmanız gereken uygulamaları sunmaktadır.