Jacobson Organı, insan vücudundaki bir duyu organıdır. Bu organ, insanların burunlarındaki hafif titreşimleri ve hava akımını algılamaya yarayan bir mekanizma tarafından kontrol edilir. Jacobson Organı, insanların koku, tat ve duyu organlarının yanı sıra doğal ortamlarda bulunan hayvanların takibini yapmasına ve tehlikeli durumları tanımasına yardımcı olan bir duyu sistemidir.
Jacobson organı nedir ne işe yarar? Bu makalemizde sizlere atalarımızdan miras kalan Jacobson Organını anlatacağız. Çoğunuzun Jacobson Organının ne olduğu hakkında bilgisi olmayabilir. Bu normal bir durumdur. Çünkü evrim şemasında bu organımız zamanla körermiştir ve şuan tamamen işlevini kaybetmiştir. Bu yüzden Jacobson Organı hakkında fazla bir bilgimiz bulunmamaktadır. Peki Jacobson Organı nerede bulunur ve ne işe yarar..
Jacobson organı insanda var mı? Jacobson Organı burnumuzun orta veya üst kısmında bulunur ve feromonları tespit etme konusunda bir işleve sahiptir. Feromonların tespiti genellikle eş bulma konusunda insanlara ve diğer tüm canlılara yardımcı olmaktaydı. Bu feromonlar dişilerin çiftleşmeye hazır olup olmadığının analizini koku yoluyla yapmaya yarıyordu. Halen bu durumu kullanan canlılar var. Örnek kedi köpeklerin veya buna benzer canlıların köşelere veya belli başlı bölgelere idrar bırakmaları gibi..
Jacobson organı aktif mi? Jacobson Organı cinselliğe hazır olmanın tespiti dışında bizleri tehlikelerden korumak içinde kullanılıyordu. Kokunun analizi için Jacobson Organı kullanılıyordu. Buda atalarımızın, aldıkları kokunun durumuna göre saklanmalarına, eş bulmalarına veya kaçmalarına olanak sağlıyordu.
Jacobson organı insanda nasıl anlaşılır? İnsanlar Jacobson Organı ile beraber doğarlar ama ileriki yaşlarda bu organın işlevi tamamen kaybolur. Kısacası Jacobson Organı atalarımızdan miras kalan ve modern insanlarda halen var olmaya devam eden bir organdır.