Homo Rudolfensis, 2,4 ila 1,9 milyon yıl önce, erken Pleistosen döneminde yaşadığına inanılan soyu tükenmiş bir insansı türdür. Bu tür ilk olarak 1970’lerin başında Doğu Afrika’da keşfedildi ve insanın ilk atalarından biri olarak kabul ediliyor. Homo Rudolfensis’in Homo Habilis ve Homo Erectus gibi diğer erken dönem insan türleriyle bir arada yaşamış olabileceği düşünülmektedir.
Bu türler arasındaki kesin evrimsel ilişki hakkında hala çok fazla tartışma olsa da, Homo Rudolfensis’in önemli bir erken insan atası olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Homo Rudolfensis’i diğer erken dönem insan türlerinden ayırmak için kullanılan temel özelliklerden bazıları, diğer erken dönem insan türlerine kıyasla daha fazla zekaya işaret etmiş olabilecek geniş kafatası kapasitesi ve uzun kafatası şeklidir.
Homo Rudolfensis insan türü de diğer insan türleri gibi Afrika da ortaya çıkmıştır. Bu tür farklı dönemlerde 2 kez keşfedilmiştir. Bunlardan ilki 1972’de Kenya’daki Turkana Gölü’nde, Bernard Ngeneo tarafından keşfedildi. 2012’de ise Meave Leakey, bir yüz ve iki çene kemiğinden oluşan başka fosiller keşfetti. Bu insan türü diğer türlere göre büyük beyinliydi ve dikey alınlıydı. Homo Rudolfensis insan türü düz bir yüze ve yaklaşık olarak 800 cc beyin hacmine sahipti.
2.5 milyon yıl önce Afrika da yaşanan mevsimsel kuraklıklar nedeniyle evrilemedikleri tahmin edilmektedir.
Aşağıdaki yer alan çizelgedeki kırmızı alan Homo Rudolfensis’in Yaşam Şemasını göstermektedir.