NASA’nın DART Uzay Aracının Misyonu?

NASA’nın DART uzay aracının görevi bir asteroit çarpışmasını içeriyor, ancak bilim kurgu felaket filmi “Armageddon”daki gibi değil. Gerçekçi ve iyi planlanmış bir asteroit testidir ve halk görevi izlemeye davet edilir. Amaç, asteroidin hızını ve yolunu belirlemek ve bilim adamları bu değişiklikleri ölçecek.

Asteroit Dimorphos İle Kasıtlı Çarpışma

Bir İtalyan küp uydusu ve NASA’nın DART uzay aracı, olayın yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekmek için asteroitin yörüngesine gönderildi. DART uzay aracından 11 Eylül’de ayrılan LICIAcube, şu anda asteroidin yüzeyinden 34 mil güvenli bir mesafede ve önümüzdeki haftalarda olayın görüntülerini aktarmaya başlayacak. Görevden sorumlu bilim adamları, deneyin başarılı olup olmadığını birkaç hafta bilemeyecekler.

Görev, gezegen savunması için bir test çalışmasıdır. Görevin arkasındaki bilim adamları, derin uzay çarpışmasının bir asteroitin yörüngesini değiştireceğini göstereceğini umuyor. Asteroitin yörüngesi yaklaşık beş yüz mil genişliğinde, ancak bilim adamları etkinin bir toz bulutuyla sonuçlanmasını ve yapısal bir değişiklik olmamasını bekliyor. Ancak asteroitin yörüngesindeki en ufak bir etki bile insanlık için faydalı olabilir.

Görev Maliyeti

DART, Otonom Randevu Teknolojisinin Gösterimi anlamına gelir. Görev, diğer uzay araçlarının hedeflerine gitmelerine yardımcı olmak için otomatik navigasyon ve buluşma yetenekleri geliştirmeyi amaçladı. DART, Orbital Sciences Corporation tarafından inşa edilmiştir. Ne yazık ki, görev bir hedef uzay aracı ile anormal bir yavaş hız çarpışması nedeniyle aniden sona erdi.

NASA’nın DART uzay aracı görevi, fırlatılması için 330 milyon dolara mal oldu. Görevin amacı, yakın Dünya uzay sistemindeki asteroitleri incelemekti. Görevin amacı, Dünya’yı bu potansiyel olarak felaket nesnelerinden korumaya yardımcı olmaktı. Göreve yardımcı olmak için NASA, Dünya’ya yakın 1.419 asteroit izliyor. Bazıları Dünya’dan onlarca yıl uzakta.

Asteroit Boyutu

NASA’nın DART iniş görevi için bir asteroidin boyutu, çarpmadan bir saat öncesine kadar bilinmeyecek. Şimdiye kadar, DART canlı yayınında görünen tek asteroit, daha büyük asteroit Dimorphos’du. Ancak bu küçük asteroit bile DART uzay aracını veya Dünya’daki operatörleri ayırt etmek zordu. Daha parlak ikizinin yanında loş bir nokta olarak göründü.

Dünya’ya yakın bir nesne yerel yıkıma neden olabilirken, daha büyük nesneler küresel etkilere ve kitlesel yok oluşlara neden olabilir. Altı mil genişliğindeki bir asteroit, bir zamanlar Dünya’daki hayvan ve bitki türlerinin çoğunu yok etti.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir