
SpaceX nedir ne işe yarar? Uzay yolculuğuyla ilgileniyorsanız, muhtemelen Elon Musk’ın uzay x şirketini duymuşsunuzdur. Ancak SpaceX tam olarak nedir ve maliyeti ne kadar olacak? Ve tekrar kullanılabilir mi? Bunların hepsi SpaceX’e yatırım yapmadan önce dikkate alınması gereken önemli sorulardır. Bu yazıda şirketin misyonunu, yeniden kullanılabilirliğini ve maliyetlerini inceleyeceğiz.
Elon Musk’ın Uzay Gemisi
SpaceX ne zaman kuruldu? Elon Musk tanınmış bir iş adamı ve yatırımcıdır. SpaceX’in CEO’su ve kurucusudur. Diğer şirketleri Tesla Inc., The Boring Company, Neuralink, OpenAI ve Tesla Motors Company’dir. Ayrıca Neuralink ve SpaceX de dahil olmak üzere bir dizi yatırımı var.
Elon Musk, uzay uçuşunu daha ekonomik hale getirerek havacılık endüstrisinde devrim yapmak amacıyla SpaceX’i kurdu. Pazara ilk olarak küçük uyduları uzaya fırlatmak için tasarlanmış iki aşamalı sıvı yakıtlı bir roket olan Falcon 1 roketi ile girdi. SpaceX Merlin motoru sayesinde roketin inşası rakiplerinden daha ucuzdu. Daha sonra Musk’ın şirketi, yeniden kullanılabilen ve sonunda astronotları uzaya taşıyacak roketler yapmaya odaklandı.
SpaceX Görevi
Musk daha önce gelecekte Mars’a uçmaktan bahsetmişti. 2011’de Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nde (AIAA) konuştu ve insanları on ila on beş yıl içinde Mars’a götürmek istediğini söyledi. Musk, 2013 yılında Uluslararası Uzay Geliştirme Konferansı’nda yaptığı bir konuşmada, yeniden kullanılabilir bir roket aşaması kavramını tartıştı. Ayrıca Mars’ta bir milyon insanı barındıracak gelecekteki bir şehri tanımlayan bir makale yazdı.
SpaceX Yeniden Kullanılabilirliği
SpaceX uzay yolculuğu kaç para? Yeniden kullanılabilirlik, SpaceX roketlerinin önemli bir özelliğidir. Güney Avustralya, Adelaide’deki Uluslararası Uzay Kongresi sırasında, SpaceX CEO’su Elon Musk, şirketin BFR adı verilen büyük, tamamen yeniden kullanılabilir bir roket geliştirme planlarından bahsetti. Bu roket, uzaya erişimde devrim yaratmak ve insanların Mars’ı kolonize etmesine izin vermek için tasarlandı. Ancak, yeniden kullanılabilirlik ucuza gelmiyor.